Kako zaštititi vetrobransko staklo od spoljašnjih uticaja

Vetrobransko staklo je važna komponenta automobila koja ne samo da pruža preglednost vozaču već štiti putnike od spoljašnjih vremenskih uslova. Zbog toga je važno preduzeti neophodne mere kako bi se vetrobransko staklo zaštitilo od raznih vremenskih uslova kao što su kiša, sneg, grad i ekstremno niske ili visoke temperature. U ovom članku ćemo razmotriti efikasne mere zaštite vetrobranskog stakla i pomoći vam da nađete najbolje rešenje.

Termo zaštita za vetrobranska stakla

Pokrivači za vetrobransko staklo su odličan način da zaštitite svoju šoferšajbnu od raznih vremenskih uslova. Ovi pokrivači su napravljeni od izdržljivih i vodootpornih materijala koji mogu da izdrže kišu, sneg i grad. Dolaze u različitim veličinama i mogu se lako montirati na vetrobransko staklo. Tokom zimskih meseci, ove navlake se takođe mogu koristiti za sprečavanje nagomilavanja snega i leda na vetrobranskom staklu.

Parkirajte auto u natkrivenom prostoru

Znamo da ovo nije opcija za svakoga i da mnogi vozači automobila moraju da ostave svoja vozila na gradskim parkinzima, ali ako imate mogućnost da parkirate vaš auto u zatvoren prostor kao što je garaža ili nadstrešnica, iskoristite to.

Ovo će vam pomoći da zaštitite šoferšajbnu od ekstremnih vremenskih uslova kao što su grad i oluje. Pored toga, parkiranje u natkrivenom prostoru takođe može sprečiti da vetrobransko staklo izbledi usled izlaganja sunčevoj svetlosti.

Nanesite zaštitni film na vetrobransko staklo

Zaštitna folija za vetrobransko staklo je prozirna folija koja se nanosi na vetrobransko staklo da bi ga zaštitila od ogrebotina i drugih oštećenja izazvanih kamenčićima na putu. Ovaj film takođe može zaštititi vetrobran od UV zraka i ekstremnih temperatura. Film je napravljen od izdržljivih materijala koji mogu da izdrže teške vremenske uslove.

Redovno čistite vetrobransko staklo

Redovno čišćenje vetrobranskog stakla može pomoći u sprečavanju oštećenja usled vremenskih uslova. Prljavština, prašina i ostaci se mogu akumulirati na vetrobranskom staklu, čineći ga podložnijim ogrebotinama i drugim oštećenjima. Čišćenje vetrobranskog stakla mekom krpom i blagim rastvorom za čišćenje može pomoći u sprečavanju takvih oštećenja.

Koristite kvalitetne brisače

Brisači vetrobranskog stakla su dizajnirani da očiste vetrobransko staklo od kiše, snega i drugih prljavština. Redovno korišćenje brisača može pomoći u sprečavanju oštećenja vetrobranskog stakla uzrokovanih kamenčićima na putu. Važno je zameniti istrošene metlice brisača jer mogu da izazovu ogrebotine i druga oštećenja vetrobranskog stakla.

Koristite zaptivač za vetrobransko staklo

Zaptivač za vetrobransko staklo je zaštitni premaz koji se nanosi na vetrobransko staklo da bi ga zaštitio od oštećenja izazvanih vremenskim uslovima. Zaptivač može sprečiti da vetrobransko staklo izbledi, pukne ili naprsne usled izlaganja sunčevoj svetlosti i ekstremnim temperaturama. Zaptivač se lako nanosi i može se kupiti u većini prodavnica auto opreme.

Koristite grejač za vetrobranska staklo

Grejač vetrobranskog stakla je uređaj koji se ugrađuje u automobil da zagreva vetrobransko staklo i spreči njegovo zamagljivanje tokom hladnog vremena. Ovaj uređaj takođe može pomoći u sprečavanju oštećenja vetrobranskog stakla uzrokovanih ekstremnim temperaturama. Grejač vetrobranskog stakla se može kupiti u većini prodavnica auto opreme i lako se može ugraditi u automobil.

Izbegavajte jake hemikalije

Prilikom čišćenja vetrobranskog stakla, važno je izbegavati upotrebu jakih hemikalija, odnosno bilo šta na bazi amonijaka. Ove hemikalije mogu oštetiti vetrobransko staklo i učiniti ga podložnijim oštećenjima usled vremenskih uslova. Umesto toga, koristite blagi rastvor za čišćenje i meku krpu za čišćenje vetrobranskog stakla.

Odmah popravite pukotine

Pukotine i blaga oštećenja vetrobranskog stakla mogu oslabiti njegovu strukturu i učiniti ga podložnijim oštećenjima usled vremenskih uslova. Zbog toga je važno popraviti oštećenja i pukotine što je pre moguće. Auto servis Ivanić nudi usluge popravke vetrobranskog stakla brzo i efikasno. Čim primetite pukotinu, odmah dovezite auto u naše prostorije i mi ćemo rešiti problem.

Vetrobranska zaštita od sunca

Tokom letnjih meseci, vetrobransko staklo može biti izloženo ekstremnoj toploti, što može dovesti do toga da staklo izbledi ili puke. Korišćenjem vetrobranske zaštite možete efikasno sprečiti štetu. Vetrobranska zaštita od toplote je reflektujuća površina koja se postavlja na vetrobransko staklo kako bi blokirala sunčeve zrake i sprečila ulazak toplote u automobil.

Izbegavajte parkiranje ispod drveća

Parkiranjem auta ispod drveća možete izložiti vaše vetrobransko staklo granama, lišćem i drugim ostacima koji padaju, što može izazvati ogrebotine i druga oštećenja. Zbog toga je važno izbegavati parkiranje ispod drveća, posebno tokom oluja i jakih vetrova.

Kako očistiti vetrobransko staklo

Čišćenje vetrobranskog stakla je jednostavan proces koji se može postići u nekoliko jednostavnih koraka:

  • Sredstvo za čišćenje: Trebaće vam nekoliko proizvoda za čišćenje vetrobranskog stakla, uključujući peškir od mikrofibera ili krpa koja ne ostavlja tragove, sredstvo za čišćenje vetrobranskog stakla i voda.
  • Nanesite sredstvo za čišćenje: Poprskajte sredstvo za čišćenje vetrobranskog stakla na vetrobransko staklo. Obavezno pokrijte celu staklenu površinu.
  • Obrišite vetrobransko staklo: Koristite krpu ili peškir od mikrofibera koja ne ostavlja tragove da obrišete staklo kružnim pokretima. Obratite posebnu pažnju na sva područja na kojima se nakuplja prljavština i prašina.
  • Ispiranje: Isperite vetrobransko staklo vodom da biste uklonili preostalo sredstvo za čišćenje.
  • Suvo: Koristite suvu krpu da osušite vetrobransko staklo. Obrišite kružnim pokretima da biste uklonili sve preostale tragove.
  • Ponovite ako je potrebno: Ako je vetrobransko staklo još uvek prljavo, ponovite postupak čišćenja.

Važno je napomenuti da ne bi trebalo da čistite svoje vetrobransko staklo na direktnoj sunčevoj svetlosti ili kada je vrućina, jer se sredstvo za čišćenje može prebrzo osušiti i ostaviti tragove. Pored toga, nikada ne koristite abrazivne materijale za čišćenje vetrobranskog stakla, jer to može izgrebati staklo.

Potrebno je primeniti pravilnu zaštita za vetrobransko staklo od vremenskih uslova kako bi se osigurala bezbednost vozača i putnika. Prateći naše savete, možete održavati svoje vetrobransko staklo u dobrom stanju i obezbediti jasnu vidljivost tokom vožnje.

Auto servis Ivanić vam takođe nudi usluge profesionalnog održavanje vetrobranskog stakla, poliranje, zaptivanje, zamenu i rešavanje pukotina. Kontaktirajte nas na broj telefona kako biste na vreme rezervisali vaš termin.

Zbog izuzetno visokih temperatura, servisi će od ponedeljka do petka (15-19.07.2024.) raditi u periodu 7-15h.

Radno vreme kontakt centra ostaje nepromenjeno.