Retroreflektujuće trake

Retroreflektujuće trake za konturno obeležavanje vozila

Kompanija Auto stakla Ivanić je od skoro svoju ponudu usluga dopunila I uslugom lepljenja retroreflektujuće trake na vozila čija je širina veća od 2.1m I dužina veća od 6m. Kvalitet ugradnje I lepljenja retroreflektujuće trake na vozilima značajno doprinosi većoj trajnosti I postojanosti. Montaža retroreflektujuće trake se vrši u servisnim centrima Auto stakla Ivanić u Beogradu I Novom Sadu. Zakazivanje montaže možete izvršiti putem internet sajta ili putem besplatnog call centra 0800/14-15-16.

OBAVEZA OBELEŽAVANJA VOZILA

Obaveza obeležavanja kontura vozila, za duga, teška i spora vozila utvrđena je Pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, član 66.

Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima predviđa obavezu označavanja reflektivnim površinama kontura svih vozila koja su šira od 2,1 m, duža od 6 m i to na vozila vrste O3 i O4 i na vozila vrste N2, najveće dozvoljene mase veće od 7,5 t, i vozila vrste N3 osim na šasiji teretnog vozila, nekompletnom vozilu i tegljaču

NAČINI KONTURNOG OBELEŽAVANJA VOZILA

Retroreflektujuće trake za konturno obeležavanje vozila se postavljaju prema zahtevima iz evropskih regulativa UN ECE104 i UN ECE48 na dva načina – linijsko i konturno obeležavanje.

Konturno obeležavanje-obavezno u slučaju kada se na vozilu nalazi reklama koja je retroreflektujuća
Konturno obeležavanje-obavezno u slučaju kada se na vozilu nalazi reklama koja je retroreflektujuća

 

Linijsko obeležavanje-gornji uglovi moraju biti označeni sa dve linije pod uglom od 900, minimalne dužine 250mm.
Linijsko obeležavanje-gornji uglovi moraju biti označeni sa dve linije pod uglom od 900, minimalne dužine 250mm.

Linijsko obeležavanje-gornji uglovi moraju biti označeni Konturno obeležavanje-obavezno u slučaju kada se na sa dve linije pod uglom od 900, minimalne dužine 250mm. vozilu nalazi reklama koja je retroreflektujuća

 • POZADI: Potrebno je označiti celu konturu. Oznaka mora biti što je moguće bliže uz gabarit vozila. Ukupna dužina trake mora pokriti najmanje 80% od ukupne širine vozila.
 • BOČNO: Može se označiti cela ili delimična kontura. Cela kontura obavezna je u slučaju kada se na vozilu nalazi reklama koja je retroreflektujuća. Oznake moraju biti što je moguće bliže uz gabarit vozila i moraju dopirati najmanje do 600 mm od gabarita. Ukupna dužina trake mora pokriti najmanje 80% od ukupne dužine vozila (ne računajući dužinu kabine motornog vozila ili dužinu rude priključnog vozila).
 • Retroreflektujuća oznaka može biti iz jednog ili više kontinualnih delova paralelnih ili što bliže paralelnom položaju u odnosu na tlo.
 • Oznake treba da identifikuju dužinu i širinu vozila što tačnije, odnosno mora biti obeleženo najmanje 80% dužine i/ili širine vozila.
 • U slučaju oznake iz nekoliko delova neobeleženi delovi moraju biti što manji. Maksimalni neobeleženi deo ne sme biti duži od polovine najkraćeg obeleženog dela.
 • Minimalna visina oznake je 250 mm iznad površine tla. Maksimalna visina oznake je 1500 mm. Samo u izuzetnim slučajevima kada konfiguracija vozila ne dozvoljava postavljanje oznaka do 1500 mm dozvoljeno je postavljanje do visine od 2100 mm.

PRIMERI KONTURNOG OBELEŽAVANJA VOZILA

konturno-obelezavanje

SAVETI ZA ODRŽAVANJE VOZILA SA RETROREFLEKTUJUĆIM TRAKAMA

Kompanija Auto stakla Ivanić Vas savetuje kako da održavate vozilo sa retroreflektujućim trakama i sprečite moguća oštećenja trake koja se nalazi na vozilu.

Ove preporuke se daju u cilju sprečavanja mogućih oštećenja retroreflektujuće trake pri redovnom održavanju vozila. One obuhvataju

 • Ne smeju se koristiti kisela sredstva za poliranje pošto retroreflektujuća traka pri produženoj izloženosti ovim sredstvima postaje zamućena što dovodi do pada retrorefleksije;
 • Retroreflektujuća traka se ne sme tretirati abrazivnim sredstvima ili oštrim četkama;
 • Prilikom pranja maksimalni pritisak vode ne sme biti veći od 80 bar;
 • Prilikom pranja maksimalna temperatura vode ne sme biti veća od
 • Mlaznica za prskanje vozila sme biti pod uglom od 450 do 900 u odnosu na površinu vozila. Oštriji uglovi (manji od 450) mogu oštetiti traku u smislu odlepljivanja ili cepanja;
 • Minimalno rastojanje mlaznice za prskanje vode je 30 cm od trake. U slučaju manjeg rastojanja takodje može doći do oštećenja trake bez obzira na pravilno podešene pritisak, temperaturu i ugao prskanja.
Prikaži
Sakrij