Automobilski displeji budućnosti imaju nekoliko trikova u rukavu

Automobilski displeji postaju sve veći, podjednako u pogledu veličine i performansi. U bliskoj budućnosti možda ćemo videti displej mnogo većih dimenzija nego što su sadašnje. Postavlja se pitanje koje tehnologije pokreću ovaj trend? Evo nekih zanimljivosti na tu temu.

Visteon, američki lider u automobilskoj elektronici u kokpitu, početkom ove godine najavio je svoju novu tehnologiju prikaza, microZone. MicroZone sprečava najveće prepreke sa kojima se suočavaju LCD i OLED ekrani nudeći vrhunsku grafiku sa širokim spektrom boja, velikim odnosom kontrasta i velikom osvetljenošću. Još jedan pametan razvoj kompanije Visteon je fleksibilna rotirajuća staklena kabina: vozač zaista može saviti centralni displej sa informacijama unapred radi boljeg pregleda ili ga poravnati kako bi omogućio veću vidljivost suvozaču.

Fleksibilno rešenje, dizajnirano za izazove za automobilske kokpite, dolazi od kompanije FlekEnable, spin-offa Univerziteta u Cambridgeu. OLCD je organski LCD. Lagan je, otporan na udare, jeftin i ima odlične optičke performanse. Neprimetno se omotava oko površina ekrana i može se savršeno prilagoditi oko isturenih elemenata, poput dugmadi i prekidača.

A kada su tehnološke kompanije Canatu i Continental udružile snage u razvoju, to je dalo prvi ekran osetljiv na dodir sa 3D dodirnom površinom. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, nije potrebno skidati pogled sa puta jer prsti mogu slepo da se kreću po 3D ekranu. Кakav način za poboljšanje bezbednosti na putevima!