Pitanja i odgovori

Pitanja i odgovori – Auto stakla Ivanić

Iz ugla prosečnog korisnika neće se primetiti jasna razlika između originalnog i kineskog auto stakla. Sa tehničke strane razlika i te kako da postoji. Veliki procenat kineskih stakala ima deformacije. Lošije su savijena tj. ne prate karoseriju. Slaba im je bordura (crni rub stakla na koji se nanosi lepak). Krtija su i lakše pucaju.

Kod evropskih stakala može da se desi neki od ovih nedostataka i pored rigorozne provere kvaliteta stakla. Evropske fabrike za proizvodnju stakala garantuju kvalitet proizvoda. Usled reklamacije i primedbe krajnjih korisnika na proizvod, ako je osnovana, fabrika preko naših servisa u tom slučaju odobrava novo auto staklo bez ikakvih dodatnih troškova. Kod kineskih stakala to je ne izvodljivo! Reklamaciju možete izvršiti u svim servisima Auto stakla Ivanić.

Savetujemo Vam da površinu na kojoj se nalazi oštećenje na vetrobranu zaštitite od prljanja i nečistoća. U što kraćem roku potrebno je kontaktirati naš call centar kako biste zakazali servis popravku auto stakla. Obzirom na to da se oštećenje na vetrobranu lako širi morate biti brzi. Ukoliko budete dugo čekali reparacija više neće biti moguća. Biće neophodno da se auto staklo zameni novim.

Prednji vetrobran tzv. šoferšajbna, kao i bočna stakla vozila moguće je zameniti za jedan sat +/- 30 min.  Ukoliko auto staklo nije lepljeno može odmah da se odveze. Ako je lepljeno mora da ostane od 1 do 3 sata zbog sušenja lepka i bezbednosti putnika. U nekim slučajevima i vozila sa lepljenim staklima mogu da se voze odmah nakon ugradnje na insistiranje i na odgovornost stranke.

Što se tiče trajanja popravke oštećenja auto stakla (reparacije auto stakla) u proseku iznosi od 30 do 60 minuta.

Zamena šoferšajbne – vetrobrana – U servisima Auto stakla Ivanić prilikom zamene vetrobrana nije potrebno kupovati novu registracionu nalepnicu, jer možemo bez problema skinuti staru nalepnicu i zalepiti je na novi vetrobran, osim u situacijama kada se nalepnica nalazi na mestu oštećenja šoferke pa je I sama šoferka oštećena.

Zakazivanje nije neophodno pošto trajanje usluga nije dugo, a vreme čekanja na red nije duže od sat vremena. Osim u slučaju kada se radi zatamnjivanje vozila kada je potrebno zakazati termin.

Veliki broj oštećenja auto stakla moguće je reparirati – popraviti ali je preporučljivo da se dođe do servisa kako bi se to preciznije utvrdilo. U suštini sve što može da stane pod metalni novčić od 5 din. s tim da inicijalni deo ( komad stakla koji nedostaje a koji se oseti kada se noktom zagrebe) oštećenja nije veći od jednog cm moguće je popraviti. Naravno ukoliko već negde nije popravljano pošto je popravka izvodljiva samo jednom.

Vidljivost oštećenja posle popravke zavisi od veličine,  oblika,  starosti i pozicije gde se nalazi na auto staklu. U proseku se izgubi oko 80%.  U 20% ulazi deformacija folije ( srednjeg dela stakla)  u obliku oštećenja. Zatim,  plomba koja je inicijalni deo oštećenja koji se oseća kada se pređe prstom. Nakon popravke izgleda kao kamenac koji ostane na staklu kada kap vode ispari. Naravno i nečistoća, koja se nataložila u oštećenju, od momenta nastanka do početka popravke.

Savet: ukoliko niste u mogućnosti da dođete na popravku auto stakla dovoljno je zalepiti parče samolepljive trake. Ona će sprečiti prljanje oštećenja ali ne i njeno uvećavanje zbog čega je bitno automobil dovesti što pre u servis.

Nakon što se uradi zamena vetrobrana, na novijim modelima automobila, potrebno je uraditi i kalibraciju auto stakla ADAS sistema, kako bi se sve kamere i senzori vratili na fabričko podešavanje. Po prvi put u Srbiji od prošle godine moguće je u servisima kompanije Auto stakla Ivanić uradili kalibraciju ADAS sistema.

Dobar deo korozije moguće je očistiti u našim servisima. Ako je korozija ozbiljnija i postoje rupe na limu gde se staklo lepi neophodno je posetiti limara. U protivnom ne možemo dati nikakvu garanciju na ugradnju.

Curenje vode u automobil ume da bude veliki problem ako se ne otkrije na vreme.
Neka od rešenja kod vozila čija su stakla na keder (dihtujuću gumu koja ujedno i drži staklo) jeste zamena za novi keder. Kao rešenje je i popunjavanje starog kedera diht masama. Kod vozila koja imaju stakla na lepak, nakon što se  ustanovi da su negde odlepljena, neophodno je prelepljivanje tog stakla (skidanje  i ponovno ugrađivanje).