Da li je i u kojim situacijama neophodna kalibracija auto stakla

Kako industrija automobila napreduje neverovatnom brizinom, razumljivo je da se sve češće ugrađuje bezbedonosna oprema. Kalibracija podrazumeva proces vraćanja kompletnog sistema za asistenciju vozača na fabrička podešavanja. S obzirom na to da se naša kompanija odlikuje kako vrhunskom tehnologijom tako i vrhunskim stručnjacima, razumljivo je što je Kompanija Auto stakla Ivanić prvi centar u Srbiji koji nudi kalibraciju vetrobranskog stakla, projekcije kao i preglede za sva vozila koja sadrže ADAS sistem kamera. 

ADAS je bezbedonosni standard koji se sve više širi u automobilskoj industriji. Bez obzira da li je kamera poremećena ili ste menjali vetrobransko staklo potrebno je da uradite kalibraciju ADAS kamere. 

Šta je ADAS?

ADAS predstavlja napredni sistem zaštite, odnosno pomoć vozaču pri vožnji, čiji je glavni zadatak da poveća bezbednost na putu. Osmišljen je tako da po automatizmu dijagnostikuje nepravilnosti na putu kako bi se smanjila mogućnost ljudske greške, s obzirom na činjenicu da je najveći uzrok saobraćajnih nesreća ljudski faktor. 

Kada se radi kalibracija ADAS sistema?

Kalibraciju ADAS sistema je potrebno uraditi: prilikom promene vetrobranskog stakla, prilikom zamene amortizera kao i prilikom reglaže trapa. Takođe je potrebno uraditi u situacijama kada kontrolna tabla pokazuje greške, ako je kamera bila diskonektovana i naravno ukoliko je automobil udaren. 

Nakon zamene šoferšajbne neophodno je uraditi kalibraciju, kako bi se osiguralo ispravno funkcionisanje ADAS stavki. Ukoliko ADAS sistem nije pravilno kalibrisan, vožnja nije bezbedna, jer svrha ovog sistema je smanjenje opasnosti na putu, kako od nepredviđenih situacija tako i od smanjenja uticaja ljudskog faktora na vožnju. 

Ukoliko iz nekog razloga dođe do dislociranosti kamera, radara ili lasera može se desiti da ADAS sistem ne funkcioniše ispravno. Odnosno da odreaguje u situacijama kada nema opasnosti, kao i da zataji u slučajevima potencijalne opasnosti. U svakom slučaju ukoliko posedujete ADAS sistem neophodno je uraditi kalibraciju stakla  kada to zahtevaju pomenute situacije. 

Koje su mogućnosti ADAS-a

ADAS sistem nudi brojne mogućnosti, od kojih ćemo navesti samo neke:

  • Sistem za automatsko kočenjeasistira pri kočenju u velikoj brzini, kako bi se izbegla nezgoda.
  • Sistem za automatsko parkiranje – predstavlja mogućnost da sam proceni prostor, a najčešće se koristi za paralelno parkiranje.
  • Sistem za automatsku kontrolu svetla – smer i jačinu svetla samostalno prilagođava datoj situaciji, što olakšava vozaču pri vožnji. 
  • Sistem za detekciju „slepih tačaka“- čiji je primarni zadatak da obavesti vozača o postojanju nekog objekta koji nije pregledan i vidljiv vozaču
  • Sistem za izbegavanje sudara – detektuje druga vozila, pešake, životinje i predmete na putu. Preventivno deluje u slučaju opasnosti. 
  • Sistem za detektovanje znakova – senzori skeniraju znakove tokom vožnje, prateći da li se krećete dozvoljenom brzinom. Ukoliko uoče da se krećete više nego što je propisano obavestiće vas na kontrolnoj tabli. 
  • Sistem za upozorenje za izlazak iz trake – pri čemu senzori očitavaju linije na putu prateći da li automobil izlazi iz njihovog okvira. Ukoliko procene da je kontrola za volanom nedovoljna, aktiviraju alarm a čak imaju i mogućnost da vozilo vrate u traku automatski. 

Koja je cena kalibracije auto stakla?

Cena kalibracije auto stakla (ADAS sistema) zavisi od modela i vrste vozila. Kako biste dobili validne informacije možete nas kontaktirati kada vam odgovara. Auto stakla Ivanić – predstavlja jedinu kompaniju u Srbiji sa tehničkim znanjem, sposobnostima i ekspertizom za kalibraciju novih ADAS vetrobrana. Obavezno imajte u vidu da je nakon zamene vetrobrana neophodno uraditi postupak ponovne kalibracije. 

Zahvaljujući stručnosti, profesionalizmu i vrhunskom znanju naših zaposlenih u kompaniji Auto stakla Ivanić  u veoma kratkom roku možete dobiti sve na jednom mestu – zamenu auto stakla i ponovnu kalibraciju vetrobranskog stakla. 

I da zaključimo – kalibracija vetrobranskog stakla je neophodna kako biste uživali u prijatnoj, opuštajućoj i bezbednoj vožnji. 

Zbog izuzetno visokih temperatura, servisi će od ponedeljka do petka (15-19.07.2024.) raditi u periodu 7-15h.

Radno vreme kontakt centra ostaje nepromenjeno.