Da li je zatamnjivanje stakala dozvoljeno i u kojoj meri?

U Srbiji su propisi o zatamnjivanju auto stakala regulisani Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima i Tehničkim propisima za vozila, a sve u skladu sa članom 72 Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima. Zakon precizira dozvoljeni nivo zatamnjenja stakala na automobilima, kao i dozvoljene površine za zatamnjivanje. Generalno, propisi o zatamnjivanju auto stakala u Srbiji su strožiji nego u nekim drugim zemljama.

Zatamnjivanje stakala zakon

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, prednje vetrobransko staklo automobila mora da propušta najmanje 75 odsto vidljive svetlosti, što znači da se uopšte ne može zatamniti. Prednja bočna stakla moraju da propuštaju najmanje 70% vidljive svetlosti, dok zadnja bočna stakla i zadnje vetrobransko staklo mogu biti zatamnjeni do određene mere.

Dozvoljeni nivoi zatamnjenja zadnjih bočnih prozora i zadnjeg vetrobranskog stakla su sledeći:

Za putnička vozila sa tri ili više sedišta, zadnja bočna stakla i zadnje vetrobransko staklo mogu da se zatamne do maksimalno 20% propuštanja svetlosti.

Kod putničkih automobila sa dva sedišta, kao što su sportski automobili, zadnji bočni prozori i zadnje vetrobransko staklo mogu se zatamniti do maksimalno 30% propuštanja svetlosti.

Za kombi vozila i komercijalna vozila, zadnja bočna stakla i zadnje vetrobransko staklo mogu se zatamniti do maksimalno 30% propuštanja svetlosti.

Važno je napomenuti da se procenat propuštanja svetlosti odnosi na količinu vidljive svetlosti koja može da prođe kroz zatamnjeno staklo. Tako, na primer, prozor sa 20% propuštanja svetlosti propušta samo 20% vidljive svetlosti, dok blokira 80%.

Pored dozvoljenih nivoa zatamnjenja, zakonom su precizirane i površine prozora koje se mogu zatamniti. Zatamnjena površina na zadnjim bočnim staklima i zadnjem vetrobranu ne sme da prelazi 25% ukupne površine stakla, a nijansa ne sme da se proteže ispod nivoa očiju vozača.

Ako se utvrdi da vozilo ima zatamnjena stakla preko dozvoljenih nivoa, vozač može biti kažnjen i vozilo može biti zaplenjeno dok se zatamnjenje ne ukloni ili zameni u skladu sa zakonima. Kazna za zatamnjena stakla zavisi od stepena prekršaja.

Takođe je vredno napomenuti da se propisi o zatamnjivanju stakala u Srbiji ne odnose samo na automobile registrovane u Srbiji, već i na strane automobile koji se voze u zemlji. Dakle, ako planirate da vozite automobil sa zatamnjenim staklima u Srbiji, obavezno unapred proverite lokalne propise da biste izbegli potencijalne probleme, posebno ako dolazite iz inostranstva gde su propisi dosta blaži.

U Srbiji zatamnjivanje auto stakala treba da uradi profesionalac koji poznaje propise, može da isporuči atest i ima neophodnu opremu i materijale da bi posao obavio kako treba. Pokušaj da sami zatamnite stakla na automobilu može dovesti do nepravilnog zatamnjivanja, što može dovesti do pravnih problema, a potencijalno čak i da izazove bezbednosne opasnosti tokom vožnje.

Kako zatamniti auto stakla u Srbiji?

Ako želite da ugradite tonirana stakla na svom automobilu, evo nekoliko saveta koju vam mogu pomoći:

  • Izaberite profesionalnu uslugu zatamnjivanja: Potražite renomiranu i licenciranu firmu koja izvodi zatamnjivanje stakala. Firma mora biti upoznata sa svim propisima i imati iskustvo u pružanju visokokvalitetnog rada.
  • Odaberite vrstu zatamnjenja: Na raspolaganju je nekoliko vrsta folija za zatamnjivanje prozora, uključujući obojene, metalizovane, keramičke i hibridne folije. Svaka vrsta filma ima svoje prednosti i mane, tako da je važno odabrati onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama.
  • Izaberite nivo zatamnjenja: Kao što je ranije pomenuto, dozvoljeni nivoi zatamnjenja auto stakala u Srbiji su jasno definisani zakonom. Razgovarajte sa profesionalcem koji će izvoditi ovaj tip radova, kako biste se uverili koji nivo zatamnjenosti odgovara vašem automobilu i ispunjava zakonske uslove.
  • Pripremite automobil: Pre zatamnjivanja stakla, automobil mora biti temeljno očišćen da bi se uklonila prljavština ili ostaci prljavštine. Prozore treba očistiti blagim rastvorom sapuna i vode, a zatim osušiti krpom koja ne ostavlja tragove.
  • Naneti foliju za nijansiranje: Profesionalac će iseći foliju za zatamnjivanje tako da odgovara veličini i obliku svakog prozora, koristeći poseban alat kako bi osigurao precizno pristajanje. Zatim se film pažljivo nanosi na prozor, počevši od vrha i ide nadole. Svi vazdušni mehurići ili nabori se uklanjaju pomoću brisača.
  • Pustite da se film osuši: Foliju treba ostaviti da se osuši nekoliko sati nakon postavljanja kako bi se osiguralo da pravilno prianja na prozor. Tokom ovog vremena, automobil ne treba voziti ili izlagati direktnoj sunčevoj svetlosti.
  • Pratite rad: Kada je postavljanje folije završeno, pažljivo pregledajte svaki prozor da biste bili sigurni da je film ravnomerno nanesen i da nema mehurića vazduha, nabora ili drugih nedostataka.

Atestiranje

Treba napomenuti da ugradnju folija treba uvek izvoditi u ovlašćenom servisu zato što prilikom ugradnje, između stakla i folije se postavlja nalepnica kao dokaz da je folija odobrena do strane Agencije za bezbednost saobraćaja.

Takođe, jako bitna stvar, prilikom ugradnje folije, ovlašćeni serviser je u obavezi da vam izda izjavu o ugrađenoj foliji kao i saglasnost proizvođača za ugradnju folije.

Ukoliko vaš automobil poseduje folije, koje nisu atestirane, to možete učiniti u nekoj od ovlašćenih institucija za atestiranje. Potrebno je da sa vama ponesete gore navedenu dokumentaciju i platite taksu. Kada jednom atestirate foliju, atest traje koliko i sama folija, dakle, ovu proceduru nije potrebno ponavljati.

Treba takođe voditi računa i o vozilima koja imaju fabrički zatamnjena stakla.

Ukratko, propisi o zatamnjivanju stakala u Srbiji su prilično strogi, a dozvoljeni nivoi zatamnjenja za različite tipove vozila su jasno definisani zakonom. Prednje šoferšajbno automobila se uopšte ne može zatamniti, dok se zadnja bočna stakla i zadnje vetrobransko staklo mogu zatamniti do određene mere.

Zaključno, zatamnjivanje stakala je dosta delikatan proces koji treba da izvodi profesionalac kako bi se osigurala usklađenost sa propisima i visokokvalitetna završna obrada. Prateći ove korake i birajući renomiranu uslugu zatamnjivanja, možete uživati u prednostima zatamnjenih stakala, a da ostanete bezbedni i u skladu sa propisima na putevima Srbije.