Oznake na auto staklima – Šta znače i kako nam mogu biti od pomoći

Auto stakla su važan deo automobila, jer ne samo da štite vozače i putnike od vremenskih nepogoda, nego i pružaju jasan pogled na put. Osim što su napravljeni od kaljenog stakla koje je dizajnirano da izdrži udar vetra, kiše, snega i ostalih vremenskih uslova, auto stakla često imaju brojne oznake na sebi.

Oznake na auto staklima se odnose na simbole koji su urezani ili utisnuti na staklu automobila. Ove oznake se koriste za pružanje korisnih informacija o vrsti, kvalitetu i bezbednosnim karakteristikama stakla koje se koristi u vozilu.

Većina vozača ne razmišlja o tome šta oznake na auto staklima znače, ali treba napomenuti da svaka oznaka ima svoju funkciju. U ovom tekstu ćemo dati objašnjenje za neke od osnovnih oznaka koje se nalaze na auto staklima i kako vam mogu pomoći.

DOT broj:

Jedna od najčešćih oznaka na auto staklima je DOT broj, koji dodeljuje Ministarstvo Saobraćaja. Ovaj broj označava da vetrobran ispunjava bezbednosne standarde koje je postavilo Ministarstvo Saobraćaja. Ovo je važno, jer se vetrobransko staklo koje ne ispunjava bezbednosne standarde se može lakše razbiti ili slomiti u slučaju nesreće.

DOT broj takođe označava i proizvođača stakla, tako na osnovu DOT broja možete videti gde je staklo proizvedeno. Na primer, DOT24 označava da je staklo proizvedeno u Belgiji, dok DOT41 označava staklo koje je proizvedeno u Švedskoj.

Pored američkih i evropskih oznaka, na staklima možete videti i CCC oznaku, što ukazuje da je staklo sertifikovano da ispunjava bezbednosne zahteve koje je postavila kineska vlada.

AS broj

Još jedna oznaka koja se često nalazi na auto staklima je AS broj, koji označava američki standard. Ova oznaka ukazuje da staklo ispunjava bezbednosne standarde koje je postavila američka vlada i postoji nekoliko podkategorija:

  • AS1: Staklo sa ovom oznakom obično se koristi za šoferšajbnu i mora biti minimalno zatamnjeno, odnosno mora propuštati najmanje 70% svetlosti.
  • AS2: Ovaj tip oznake opisuje kaljeno staklo, koristi se u bilo kojoj primeni osim vetrobrana i propušta svetlost preko 70%.
  • AS3: U ovom slučaju, staklo može biti kaljeno ili laminirano, ali ne dopušta vise od 70% svetlosti. Nije dozvoljeno korišćenje ovog stakla na prednjim prozorima vozača ili suvozača ili umesto vetrobranskog stakla.

E-oznaka

E-oznaka je oznaka koja označava da vetrobran ispunjava bezbednosne standarde koje je postavila Evropska unija. Ova oznaka je slična DOT broju u Sjedinjenim Državama i ukazuje da je vetrobran testiran i da ispunjava bezbednosne zahteve.

Kaljeno staklo

Mnoga auto stakla imaju oznaku koja ukazuje da je staklo kaljeno. Kaljeno staklo je mnogo jače od običnog stakla i dizajnirano je da se razbije na male komade, a ne na velike. Ovo može pomoći u sprečavanju ozbiljnih povreda u slučaju nesreće.

Logo ili naziv brenda

Neka auto stakla imaju odštampan logo ili naziv brenda. Na ovaj način možete da identifikujete proizvođač stakla, u slučaju da je potrebno zameniti staklo ili ako imate neka pitanja o proizvodu.

Boja

Neka auto stakla stakla su zatamnjena, što može pomoći u smanjenju odsjaja i poboljšanju vidljivosti na jakom suncu. Zatamnjena stakla su često označena procentom koji ukazuje na nivo zatamnjenosti. U mnogim državama postoje zakoni koji regulišu nivo boje koja je dozvoljena na vetrobranskim i drugim staklima u automobilu.

Godina

Kod Evropskih proizvođača, godina proizvodnje se označava kombinacijom tačkica i brojeva. Oznaka godine je samo jedan broj, a to je godina proizvodnje. Na primer, broj 8 označava godinu proizvodnje 1998, 2008 ili 2018. Samo jedan broj je dovoljan da se označi godina jer se auto staklo ne proizvodi duže od 10 godina.

Što se tiče meseca, tačke levo od broja označavaju mesece od januara do juna, a tačkice desno od broja označavaju mesece od jula do decembra.

Head-Up displej (HUD)

Noviji modeli automobila opremljeni su head-up displejom (HUD) koji projektuje važne informacije na vetrobransko staklo, kao što su brzina, uputstva za navigaciju i drugi podaci u vezi sa vožnjom. Ova šoferšajbna je posebno dizajnirana da omogući projekciju HUD-a i može imati oznaku ili logo koji ukazuje da je kompatibilna sa HUD-om.

Senzor za kišu

Mnogi noviji modeli automobila takođe su opremljeni senzorom za kišu koji automatski uključuje brisače kada počne da pada kiša. Ova šoferšajbna ima poseban premaz koji omogućava senzoru da otkrije prisustvo vode. Premaz je često označen logotipom ili simbolom koji ukazuje da je kompatibilan sa senzorom za kišu.

Zašto je potrebno da znate oznake na auto staklima?

Poznavanje značenja ovih oznaka vam može pomoći u nekoliko slučaja:

  • Bezbednost: Razumevanjem bezbednosnih standarda za koje je staklo proizvedeno da zadovolji, vlasnici automobila mogu biti mirni znajući da su njihovi prozori dizajnirani da pruže maksimalnu zaštitu u slučaju nesreće.
  • Kvalitet: Identifikovanjem proizvođača i kvaliteta stakla, vlasnici automobila mogu biti sigurni da dobijaju visokokvalitetan proizvod koji će trajati duže i pružiti bolju vidljivost.
  • Usklađenost sa zakonima: Ako staklo u njihovom automobilu ispunjava bezbednosne standarde koje je propisala vlada, vlasnici automobila mogu da izbegnu pravne probleme i potencijalno skupe kazne.
  • Osiguranje: Poznavajući vrstu i kvalitet stakla na svom automobilu, vlasnici vozila mogu doneti bolje informisanu odluku kada je u pitanju kupovina osiguranja i podnošenje zahteva.

Razumevanje oznaka na auto staklima vam može pomoći na više načina. Prvo, osiguraćete se da vaše auto staklo ispunjava bezbednosne standarde i da je dovoljno snažno da izdrži udar. Drugo, znaćete ko je proizvođača auto stakla ako treba da ga zamenite. I na kraju, ove informacije vam mogu pomoći da razumete sve posebne karakteristike koje vaše auto staklo može da ima, kao što su zatamnjenje ili kompatibilnost sa HUD-om ili senzorom za kišu.

Pored ovih oznaka, važno je da vaše vetrobransko staklo bude čisto. Prljavo vetrobransko staklo vas može ometati u toku vožnje. Takođe je važno da redovno proveravate svoje vetrobransko ili auto staklo i uverite se da nije slučajno napuklo. Čak i male pukotine mogu oslabiti vetrobransko staklo i povećati rizik od njegovog lomljenja u slučaju nesreće.

Za vise informacija o auto staklima, slobodno kontaktirajte auto servis Ivanić, a naši predstavnici će se potruditi da odgovore na sva vaša pitanja.