Unutrašnjost kokpita sutrašnjice

AGC je vodeći dobavljač stakala poklopca displeja i dekorativnih aplikacija za sva ravna i zakrivljena stakla unutar vozila. Na primer, novi Volkswagen Touareg koji je plasiran na Pekingškom Motor Show-u u martu ima 3D AGC poklopac displeja. Mi čvrsto verujemo da je automobilski kokpit dizajn još uvek u razvoju i da će se drastično razviti u bliskoj budućnosti. Uvođenje ove promene je trend ukupne povezanosti i potrebe za konsolidacijom kontrole sve većeg broja elektronskih funkcija vozila.

Dok većina novih modela danas poseduje mali sistem za prezentaciju audiovizuelnog sadržaja (sistem u vidu tableta u centru kontrolne table), digitalni kokpitovi sutrašnjice će najverovatnije imati mnogo veće, zakrivljene displeje osetljive na dodir. Oni će koristiti OLED (organske diode za emitovanje svetlosti) tehnologiju, koja radi bez pozadinskog svetla čime dozvoljava ekranu da se savršeno uklopi u enterijer automobila.

Samsung je nedavno pretstavio platformu digitalnog kokpita sa tri prilagodljiva ekrana koji pokrivaju sve funkcije vozila, kombinovanjem 5G tehnologije i IoT (internet stvari) platforme. U međuvremenu, pojedini displeji ekrana već se povećavaju – od Tesla Model S sa svojim 17“ ekranom do kineskog Byton električnog SUV koncepta sa ogromnim 49“ ekranom preko cele površine komandne table!

Drugi kokpit trendovi uključuju korišćenje veštačke inteligencije. U Mercedes-Benz-u novi sistem za prezentaciju audiovizuelnog sadržaja, se kontroliše uz pomoć glasovnih komandi. Ovaj sistem takođe ima mogućnost da „nauči“ i odreaguje na govor („Hladno mi je“… i grejanje će se uključiti). Pored toga ima i  novi model volana sa centralnim displejom i čak i izmenljivu (morfoznu) komandnu tablu sa displejom koji menja poziciju kada vozač prebaci na autonomni mod.