Zašto je neophodan retrovizor u vožnji

Front mirror in a brand new car

Retrovizor predstavlja nezamenjivi deo svakog autombila. Činjenica je da ne pomaže kod mrtvog ugla, jer to su situacije u kojima je neophodno okrenuti glavu maksimalno u levu stranu. Ali, svakako je značajan radi bezbednosti u vožnji, posebno prilikom skretanja ili kod vožnje u rikverc. 

Razlikujemo obične i  preklopive retrovizore, kao i one sa žmigavcima ili bez njih. Pored toga postoje i kompletni retrovizori, kao i oni bez kućišta i stakla ogledala za taj deo. Noviji modeli automobila zahtevaju automatsko pomeranje kako celog dela tako i samog ogledala. Za razliku od novijih modela automobila, stariji modeli vozila imaju jednostavnije retrovizore sa manje funkcija. 

Važno je da su vam retrovizori dobro podešeni 

Spoljašnji levi retrovizor se podešava tako da u njemu vidite okvirno jednu četvrtinu svog automobila. Bez obzira na brzinu kojom se krećete, taj deo auta ćete uvek videti kao fiksni objekat. Takva podešenost retrovizora vam omogućava da procenite brzinu i udaljenost vozila koja se nalaze u levoj traci. Takođe, prilikom parkiranja unazad, retrovizor vam omogućava da procenite udaljenost do levog vozila uz koje se parkirate. 

Spoljašnji desni retrovizor se podešava na isti način kao i levi, a njegova visina se podešava tako da vidite paralelu sa kolovozom. 

Unutrašnji retrovizor mora biti namešten tako da na njemu vidite ceo zadnji prozor, odnosno put iza sebe. Prilikom noćne vožnje, neretko se dešava da vas zaslepe jaka svetla automobila koji se kreće iza vas. Kako biste olakšali vožnju u takvim uslovima, obavezno podesite ogledalo pomoću poluge na donjem delu retrovizora. 

Oštećeni retrovizor smanjuje bezbednost u saobraćaju 

Ukoliko dođete u situaciju da se  vaše retrovizorsko staklo ošteti, znate i sami da to smanjuje bezbednost u saobraćaju, otežavajući pregled vozaču. Pored toga, vozila sa oštećenim retrovizorskim staklom ne mogu proći tehnički pregled. Kompanija Auto stakla Ivanić, uspešno i brzo  radi zamenu stakla na retrovizoru. 

Ne smete ni slučajno voziti sa oštećenim retrovizorom, jer to podrazumeva vožnju sa ograničenim pogledom. Prvenstveno se misli na spoljašnje retrovizore. Kompanija Auto stakla Ivanić je između ostalog specijalizovana i za popravku retrovizora. Retrovizore, ne treba uvek menjati cele, već je dovoljno zameniti staklo na njima. 

I najmanje oštećenje na retrovizoru ugrožava ne samo vašu bezbednost, već i bezbednost svih drugih učesnika u saobraćaju. Pokazatelji da je neophodno posetiti servis su pukotina na staklu spoljašnjeg retrovizora, oštećeno kućište kao i slabiji rad jednog od električnih spoljašnjih retrovizora. 

Dovoljno je da dovezete automobil u naš servis kako biste pravovremeno sebi i drugima osigurali bezbednu vožnju. Tim naših iskusnih servisera će proveriti sve vaše retrovizore i u veoma kratkom vremenskom roku će izvršiti popravku. 

Koja je cena popravke retrovizora?

Naša kompanija u okviru svog asortimana poseduje veliki broj retrovizorskih stakala za različite tipove vozila. Cena zamene retrovizorskog stakla zavisi od više faktora, kao što su model, vrsta i tip retrovizora, kao i samog automobila. Budite slobodni da nas kontaktirate besplatnim pozivom na broj 0800/ 14-15-16, a naši operateri će vam dati dalje smernice, a takođe možete i zakazati termin u najbližem servisnom centru Auto stakla Ivanić. 

U našem širokom asortimanu se nalaze originalna retrovizorska staka renomiranih proizvođača.