Zašto je potrebno senzore i kamere vratiti na fabrička podešavanja

Noviji modeli automobila zahtevaju mnogo više u poređenju sa starijim modelima. Jedno od često postavljanih pitanja je i to – da li je neophodno nakon zamene šoferšajbne, kamere i senzore vratiti na fabrička podešavanja? U nastavku teksta ćemo se baviti ovim pitanjem sa željom da razrešimo eventualne nedoumice. 

U kojim situacijama je neophodno raditi kalibraciju

Kalibracija auto stakla je proces vraćanja ADAS sistema u OEM specifikaciju, zapravo podrazumeva podešavanje senzora i kamera na fabrička podešavanja. Odnosno, proces vraćanja na fabričko podešavanje kompletnog sistema za asistenciju vozaču. 

Kompanija Auto stakla Ivanić je prva kompanija u Srbiji koja radi kalibraciju novih ADAS vetrobrana bezbedno i ispravno. Uz najmoderniji sistem dijagnostike naš servis omogućava proveru ADAS sistema, koji ima ulogu detektovanja opasnosti i omogućavamo njegovo vraćanje na fabrička podešavanja. 

Kalibracija je neophodna nakon zamene vetrobrana, kada je kamera isključena ili poremećena, nakon sudara vozila, kada sistem prikazuje šifre kvarova, nakon promene veličine točkova i/ili guma, nakon zamene amortizera, nakon centriranja (reglaže) trapa i slično. Budući da je ljudski faktor najveći uzrok saobraćajnih nezgoda, ADAS sistem je koncipiran tako da automatski dijagnostikuje nepravilnosti na putu i upozori vozača. Predstavlja pomoć vozaču pri vožnji, istovremeno povećavajući bezbednost na putu. 

Mogućnosti ADAS sistema su brojne 

ADAS sistem uspešno detektuje druga vozila, predmete na putu, pešake i životinje i preventivno deluje u slučaju opasnosti. Prilagođava smer i jačinu svetla, čime vozaču olakšava vožnju. Pri velikoj brzini asistira prilikom kočenja, sprečavajući eventualnu nezgodu. Skenirajući znakove tokom vožnje, senzori prate brzinu kretanja i ukoliko uoče prekoračenje obaveštavaju vas na kontrolnoj tabli. Ovo su samo neke od brojnih mogućnosti ADAS sistema, a mnogo ih je. Uzevši sve to u obzir, ne samo da je potrebno već je i neophodno uraditi kalibraciju auto stakla kako nakon zamene šoferšajbne, tako i u drugim situacijama kada je to neophodno.  

Šta ako se ne uradi kalibracija auto stakla?

Nakon zamene šoferšajbne potrebno je da se kamera ponovo poveže a zatim kalibriše. Ukoliko ne uradite postupak ponovne kalibracije nakon zamene vetrobrana, direkno narušavate bezbednost kako svoju, tako i ostalih učesnika u saobraćaju. 

Osnovna svrha posedovanja ADAS sistema je smanjenje opasnosti na putu, kako od uticaja ljudskog faktora na vožnju, tako i od nepredviđenih okolnosti na putu. Ukoliko iz nekog razloga dođe do dislociranja kamera, ADAS sistem neće funkcionisati ispravno. Može se desiti da odreaguje u situacijama kada ne postoji opasnost, kao i da ne odreaguje ukoliko objektivno opasnost postoji. Iz tog razloga je neophodno uraditi kalibraciju uvek kada je to potrebno. 

Koja je cena kalibracije auto stakla?

Precizan odgovor na ovo pitanje se ne može dati, jer cena zavisi od više faktora. Prvenstveno zavisi od modela i vrste vozila. Kako biste dobili preciznije informacije pozovite call centar 0800/ 14-15-16.  Ljubazni operateri će vam reći cenu pregleda i kalibracije za vaše vozilo. Takođe možete dobiti i informacije o svim vrstama usluga u našem servisnom centru. Ujedno možete dobiti i informacije o najbližem servisnom centru u kojem možete dobiti potrebnu uslugu. Zahvaljujući vrhunskoj tehnologiji, kao i vrhunskim stručnjacima pružamo najsigurnije usluge kalibracije vetrobranskog stakla.